Izložba u čast "Titovih pionira"

Svoje mladosti će nekadašnjiu pioniri moći da se prisete na izložbi "Plameni pozdravi: reprezentativni portret detinjstva u socijalističkoj Jugoslaviji", u Muzeju istorije Jugoslavije.
 

YouTube


"Danas kad postajem pionir dajem obećanje: da ću vredno učiti i raditi, poštovati roditelje i starije i biti veran i odan drug", zakletva je kojom su osnovno obrazovanje završavali đaci nekadašnje Jugoslavije.

Svoje mladosti će nekadašnjiu pioniri moći da se prisete na izložbi "Plameni pozdravi: reprezentativni portret detinjstva u socijalističkoj Jugoslaviji", koja će biti otvorena danas u 13 časova u Muzeju istorije Jugoslavije.

Radi se o projektu Kiosk-platforme za savremenu umetnost, autorke Ane Adamović, a pored nje će sa svojim radovim učestvovati i mnogi drugi umetnici sa prostora bivše Juge.

Polazište samog projekta čini bogata arhiva Muzeja istorije Jugoslavije, koja sadrži više od 260 fotografskih albuma, koji su predsedniku Titu od 1945. godine poklanjale škole, pionirske organizacije i ostale dečje ustanove širom nekadašnje države.

Autoru izložbe su odlučili da ove jedinstvene dokumente jednog prošlog vremena iskoriste kao osnovu za rekonstrukciju socijalističkog detinjstva, ali i principa na kojima je ta država građena i na kojima se raspala.

Autor: mondo.rs

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP