Vaginoza: Ima je svaka treća žena, a toga nije ni svesna!

StockSnap / Pixabay
Jedna od tri žene pati od ovog oboljenja, ali pošto ne znaju kakva je to bolest, niti koju su simptomi, često toga nisu ni svesne. Ipak, ako se ne leči na vreme, može da ostavi ozbiljne posledice.

Bakterijska vaginoza je poremećaj u sastavu vaginalne flore, a simptomi su neugodan miris, pojačani sekret, a ponekad svrab i peckanje nakon i prilikom mokrenja.

Uzroci nisu u potpunosti istraženi, a javlja se pre svega zbog neodgovarajuće intimne higijene, što može narušiti prirodnu kiselost ženskih delova i pogodovati rastu štetnih mikroorganizama.

Simptomi takođe mogu biti izraženi tokom menstrualnog ciklusa, uzimanja kontracepcije, trudnoće ili menopauze. Bitno je nagalsiti da se ne radi o polno prenosivoj bolesti, ali do bakterijske vaginoze može da dođe nakon seksa. Posebno je rizično često menjanje partnera.

Povećani rizik svakako nosi stupanje u seksualni odnos s novim partnerom, korištenje parfimisanih sapuna, pranje donjeg rubnja u snažnim deterdžentima, oralni seks kao i pušenje.

Ova bolest je posebno podmukla jer polovina žena ne oseća nikakve simptome i zato nije ni svesna da ima vaginozu. Ipak, provera se vrši lako, jednim brisom kod ginekologa.

Iako ne spada u jako opasne bolesti, vaginoza u trudnoći može da izazove pobačaj ili preuranjeni porođaj.

Autor: independent.co.uk

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP