Hitlerovi tajni planovi za Hrvatsku

warehouse13.wikia
Prema svedočenjima sagovornika, Hitler je govorio da su Hrvati "jako ponosan narod" i da bi ih trebalo "zakletvom vernosti vezati direktno uz firera". - Kada ispred mene stoji Slavko Kvaternik, u njemu vidim sve ono što Hrvati jesu - čvrst je u prijateljstvu, a njegova reč obavezuje zauvek - govorio je AdolfHitler. U svojim razgovorima Hitler pominje i ideju o gotskom poreklu Hrvata. 

- Hrvati su vrlo uporni u želji da ih ne smatramo Slovenima. Oni tvrde da su potomci Gota. To što govore jezikom Slovena za njih je samo slučajnost - govorio je nacistički vođa.

Kada je reč o pokornosti naroda, Hitler je tvrdio da je "Mađarima lakše upravljati nego Rumunima".

- Šteta što umesto Rumuna ne možemo da postavimo Hrvate - govorio je on.

Knjiga o Hitlerovim razgovorima izdata je još pedesetih godina, a 2000. je doživjela reizdanje. Ona obuhvata monologe i razgovore Adolfa Hitlera koje je vodio sa bliskim saradnicima od 1941. do 1944. godine.

Sve njegove reči zabeležili su Hajinrih Hajm, Henri Piker i Martin Borman.

Istoričari tvrde da je za Hitlera ustaška NDH bila tek izvor za pljačku i besplatnu radnu snagu.

Oni smatraju da je Hitler, bez obzira na citate, na kvislinšku NDH gledao kao i na još neke, kako je govorio, "go.....ke državice" sa Balkana.

Hrvatski istoričari podsećaju da su nacisti eksploatisali poljoprivredne proizvode i rudu Hrvata i da je Hitler na NDH gledao kao na koloniju.

Hrvatski portali prenose ocenu istoričara Tvrtka Jakovine da je Hitlerovo mišljenje variralo i da bio sklon onima koji su mu bili saveznici, iako je imao loše mišljenje o Slovenima.

- Slovenski narodi u njegovom carstvu nisu imali drugo mesto nego da ih tretiraju kao roblje za sekundarne poslove. Slovake, Hrvate i slične tretirali su kao seljake koji su bili glupi i ništa više od toga - navodi on.

Prema Jokovini, Hitler je o Česima govorio veoma negativno, a hvalio je Bugare.

U Rusiji su 2008. godine zakonom zabranili posedovanje knjige Hitlerovih razgovora sa saradnicima i njenu distribuciju zbog rasističkih komentara punih mržnje prema Rusima i Jevrejima.

Srna

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP