Delovi najstarijeg primerka Kurana mogu iz temelja promeniti islam?

Foto: Wikipedia
Delovi najstarijeg Kurana na svetu pronađeni u Birmingemu prošlog meseca, verovatno su stariji i od samog proroka Muhameda i mogu potpuno promeniti način na koji se gleda na ranu istoriju islama, tvrde istraživači.

Stranice za koje se veruje da su stare između 1.488 i 1.371 godina pronađene su među stranama drugog Kurana koji potiče s kraja 7. veka u biblioteci Univerziteta u Birmingemu.

Napisane mastilom na komadu životinjske kože, ove strane sadrže delove poglavlja između 18. i 20. i napisao ih je neko ko je možda znao proroka Muhameda – osnivača islama.

Naučnici su na osnovu datiranja ugljenikom otkrili da je možda reč o najstarijem Kuranu na svetu, što je važno otkriće, budući da se do sada smatralo da je Kuran u početku usmeno prenošen.

Međutim, sada istoričari kažu da je dokument možda i stariji od Muhameda – potiče iz perioda između 568. i 645. dok se veruje da je Muhamed živeo između 570. i 632.

“To, najblaže rečeno, urušava ideju da možemo išta sa sigurnošću tvrditi o nastanku Kurana i to se odražava na samu istoriju islama, Muhameda i njegovih pratilaca”, rekao je istoričar Tom Holand koji je radio na ovim istraživanjima.

Kit Smol iz Bodlijanske biblioteke Oksford univerziteta dodaje da je ovo otkriće verovatno dokaz da se Muhamed služio već postojećim tekstovima.

“Muhamed i njegovi sledbenici verovtno su oblikovali postojeće tekstove tako da se uklapaju u njihova teološka i politička gledišta”, rekao je on.

Međutim, ovakve tvrdnje žestoko odbacuju islamski teolozi, na čelu sa Mustafom Šahom iz Škole za orijentalne i afričke studije u Londonu.

“Ako ništa drugo, rukopis je utvrdio tradicionalna verovanja u poreklo Kurana”, rekao je on.

Prorok Muhamed osnovao je islam posle 610. godine i prva muslimanska zajednica osnovana je u Medini 622. godine.

Tokom tog vremena učenjaci su napamet učili Kuran i usmeno ga prenosili, ali je Kalif Abu Bakir, prvi vođa muslimanske zajednice posle Muhamedove smrti, naredio da se materijali iz Kurana prikupe u knjigu. Konačna verzija nije završena sve do 650. tokom vladavine trećeg vođe Kalifa Utmana.

Muslimani veruju da je Kuran koji danas čitaju isti tekst koji je Utman standardizovao i da je tačna beleška otkrovenja koje je od Boga primio Muhamed.

Izvor: B92

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP