U Kruševcu otvoren Prvi međunarodni festival pravoslavnog filma „Snažni duhom“

U kruševcu je otvoren Prvi međunarodni festival pravoslavnog filma u Srbiji "Snažni duhom", koji traje do 1. septembra. U takmičarskoj konkurenciji biće prikazano devet dokumentarnih i tri igrana filma. Otvaranju festivala prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora i Srpske pravoslavne crkve.

Foto: mod.gov.rs

Ministar Bratislav Gašić je, otvarajući festival, ukazao na značaj negovanja pravoslavnih vrednosti, a koje su uvođenjem verske službe u Vojsku Srbije 2011. godine prepoznate i u sistemu odbrane, prenosi Tanjug.

Govoreći o značaju festivala, Gašić je podsetio da je ta ideja rođena pre tri godine u ovom gradu, a finalizovana tokom njegove posete ruskoj prestonici.

„Kruševcu želim da bude domaćin ovog festivala dugi niz godina i da, napokon, vratimo ono što nam je svima potrebno – veru u bolje sutra, što možemo samo zajedničkim radom. Verom u sebe, verom u boga možžemo da napravimo Srbiju boljim mestom za život“, poručio je Gaššić.

Tokom ceremonije otvaranja, okupljenima u kruševačkom pozorištu obratili su se i episkop kruševački David, gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović, kao i organizatori i žžiri festivala.

Na festivalu učestvuje devet zemalja, a u nastavku večeri prikazan je devedesetominutni igrani film „Isceljenje„, dok će ostala filmska ostvarenja biti prikazana u narednih festialskih dana.

U okviru festivala biće prikazano devet dokumentarnih i tri igrana filma u takmičarskoj konkurenciji, a u revijalnom delu tri filma.

Za najbolja filmska ostvarenja predviđene su četiri nagrade – za najbolji dokumentarni, igrani film, Gran pri festivala i najbolji film po izboru publike koja možže glasati na zvaničnoj Fejsbuk stranici festivala.

Organizatori Prvog međunarodnog Festivala pravoslavnog filma u Srbiji „Snažni duhom“ su Grad Kruševac, kompanija Vif Sajda iz Moskve i kruševačka Eparhija, navodi se u saopštenju Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Srbije.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP