Da li je Stefan Nemanja stvarno jeo zlatnim viljuškama?

U okviru manifestacije Leto u vrtu galerija 2015 u četvrtak, 3. septembra istoričarka umetnosti, književnica i gastroheirtolog, Tamara Ognjević održaće predavanje "Nemanjine zlatne viljuške ili o hranjenju neprijatelja". 


Zlatne viljške koje je veliki župan Srbije Stefan Nemanja navodno koristio na banketu koji je u Nišu priredio Fridrihu I Barbarosi, caru Svetog Rimskog carstva 1189, odavno su metafora "bolje, slavnije i uzvišenije" prošlosti.

Ovaj luksuzni, skupoceni deo escajga, vremenom je prerastao u svojevrsni društveni fenomen, simbol za vladara profinjenog ukusa i izuzetnih manira, ali i metaforu nacionalne izuzetnosti, navodi se u saopštrenju Spomen - zbirke Pavla Beljanskog.

Da li su famozne Nemanjine viljuške istorijska činjenica, ili je reč o legendi i kako je izgledao srednjovekovni banket na vladarskom dvoru pitanja su o kojima će biti reči na predavanju.

Ognjević govoriti i o tome zašto je većina gozbi u prošlosti bila svojevrsno gastronomsko pozorište koje je za cilj imalo da impresionira i nahrani uglavnom potencijalne neprijatelje i kao i šta je to gastrodiplomatija.

Leto u vrtu galerija biće svečano zatvoreno u subotu, 5. septembra nastupom Aleksandar Dujin Orkestra i Tanje Jovićević, jednog od najboljih džez i soul vokala ovih prostora.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske u Novom Sadu realizuju manifestaciju Leto u vrtu galerija i u letnjim večerima, u prijatnom ambijentu, posetiocima nude zanimljive sadržaje iz kulture. 

Osmišljena s ciljem da se pored osnovne delatnosti muzeja publici prikažu i kulturno-edukativni sadržaji, manifestacija Leto u vrtu galerija vremenom je postala prepoznatljiv i značajan program u kreiranju kulturne ponude grada.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP